Engine won't start - 160

20 posts / 0 new
Last post
Chris and Kate
Chris and Kate's picture
Offline
Last seen: 3 days 2 min ago
Joined: 13/08/2021
Engine won't start - 160

Is there a simple fix for this issue?

The car is used every week and ran perfectly last time out.

I put the key in the ignition, turned the key and waved the immobilser black tag thing under the dash.

The immobiliser light went out and I pressed the start button.

Nothing but a faint hum.

I have tried unplugging the battery for ten mins to see if that resets anything but no luck. I have also taken off the solenoid/fuse box cover and checked that everything is pushed home into its socket.

Headlights and wipers work fine.

Jonathan Kay
Jonathan Kay's picture
Online
Last seen: 2 min 57 sec ago
Joined: 17/04/2014

1 Any recent work on it? Has it been drowned?

2 Recycle immobiliser.

3 Check inertia cut-off switch.

4 Measure battery voltage at rest and as you try to crank. (Or failing that try jumping off another battery or vehicle.)

5 Check all relevant connections and earths, including battery, starter, and engine block earth.

Jonathan

PS: Please me know if you'd like an Assembly Guide (with wiring diagram) and Owner's Handbook (with layout of fuses and relays).

SM25T
SM25T's picture
Offline
Last seen: 5 hours 20 min ago
Joined: 17/04/2014

Battery not fully charged ?

Chris and Kate
Chris and Kate's picture
Offline
Last seen: 3 days 2 min ago
Joined: 13/08/2021

The car was driven over 50 miles two days before the fault appeared.

No work on it, not drowned.

The lights work fine so I assume the battery is OK.

I have looked, as much as I can given the very tight spaces, to see if a wire has come off. I've also pushed everything I can reach/feel home.

I suspect it is either the wires to the motor or a fuse/solenoid issue.

Chris and Kate

Chris and Kate
Chris and Kate's picture
Offline
Last seen: 3 days 2 min ago
Joined: 13/08/2021

It worked fine the last time the car was driven. It gets taken out every week and was driven 50 miles two days prior to the fault appearing.

Lights and wipers work so I', assuming it is a fuse/wiring/solenoid issue.

Chris and Kate

700newtons
700newtons's picture
Offline
Last seen: 1 week 15 hours ago
Joined: 05/01/2014

Is the fuel pump relay faulty? When you turn the key can you hear the fuel pump buzz into action for a few seconds.

a new relay can be found on ebay quite cheaply.

Simon

 

Simon Houghton
 

Jonathan Kay
Jonathan Kay's picture
Online
Last seen: 2 min 57 sec ago
Joined: 17/04/2014

"The lights work fine so I assume the battery is OK."

I wouldn't assume that. 

Would you like a recommendation for a multimeter?

Jonathan

paul richards
Offline
Last seen: 5 hours 59 min ago
Joined: 17/04/2014

Put headlights on. Do they dim when you try to start? If they do it's a sign of a flat battery or possibly a poor connection.

Paul Richards

LADS Joint AR  Drink

I thought 2020 was the year that was going to give me all I wanted. It turned out to be the year to make me appreciate what I've got.

Mark_P09
Mark_P09's picture
Offline
Last seen: 2 days 22 hours ago
Joined: 18/05/2021

Hi, this does sound similar to a problem I had which I believe was down to a sticking relay. I swapped relays around, it started fine but the indicators didn't work! I've replaced all the relays now with new Bosch ones and it's been fine ever since.

Just in case the part numbers for Bosch mini & micro relays I ordered from Arnold Clark parts were as follows:

0332209152
0986AH0304

Chris and Kate
Chris and Kate's picture
Offline
Last seen: 3 days 2 min ago
Joined: 13/08/2021

The engine does not turn.

Chris and Kate

Chris and Kate
Chris and Kate's picture
Offline
Last seen: 3 days 2 min ago
Joined: 13/08/2021

The engine does not turn. Pressing the start button results in a small electronic hum "mmmmmmm...".

Either the starter motor is faulty or something is stopping it from getting power.

Chris and Kate